Ką apie šildymą turėtų žinoti renovuotų daugiabučių namų gyventojai

Šildymo sezono metu dažnai gaunama nepagrįstų modernizuotų daugiabučių gyventojų nusiskundimų dėl vėsių, nešylančių radiatorių, dėl to, kad per šalta, ar per karšta.

Norime atkreipti šilumos vartotojų dėmesį, kad siekiant sukurti optimalią patalpų temperatūrą bei taupyti šilumos energiją renovuotuose daugiabučiuose namuose, labai svarbu žinoti ant radiatorių sumontuotų termostatų veikimo principą.

Termostato ventilis yra skirtas patalpų šildymo intensyvumui reguliuoti. Jis reaguoja į patalpos temperatūrą ir priklausomai nuo jos pokyčių didina arba mažina termofikato srautą į radiatorių. Reguliuojant termostatą, galima nustatyti pageidaujamą patalpos temperatūrą. Paprastai termostatinių ventilių reikšmės pažymėtos skaičiais, pagal kuriuos galima nustatyti pageidaujamą, higienos normas atitinkančią patalpos temperatūrą. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad esant patalpoje nustatytai temperatūrai arba pasiekus nustatytą temperatūrą, radiatorius nebešyla – tokiu būdu taupoma šilumos energija. Kai laisva šiluma išsisklaido, termostatas automatiškai atsidaro ir radiatorius vėl pradeda šilti.

Kadangi termostatas matuoja patalpos temperatūrą, jis negali būti uždengtas tankiomis užuolaidomis, džiovinamais drabužiais ar užstatytas baldais. Uždengus termostatą, prie jo susidarys aukštesnės temperatūros oro masė, į kurią reaguodamas prietaisas sumažins termofikato srautą į radiatorių, nors temperatūra patalpoje ir bus žemesnė, negu nustatyta.

Kai kuriuose būstuose per šalta arba per karšta gali būti dėl to, kad ant radiatorių sumontavus termostatinius ventilius, jie palikti nustačius maksimalią arba minimalią šildymo padėtį.

Termostatinio ventilio pagalba galima ne tik reguliuoti patalpos temperatūrą, tačiau ir taupyti. Taupant energiją, nakčiai arba išvykstant iš namų ilgesniam laikui, patalpos temperatūrą galima sumažinti termostatą nustačius ties žemesne padala.

Norint, kad termostatiniai ventiliai veiktų nepriekaištingai, jie turi būti teisingai sumontuoti (horizontalioje padėtyje). Jei termostatinis ventilis nustatytas ties aukščiausia padala, kambariuose yra 24 ir daugiau, o radiatorius vis tiek karštas, ar atvirkščiai, vadinasi, termostatinis ventilis nebeatlieka savo funkcijos ir gali būti sugedęs.