Kokią įtaką sąskaitoms už šildymą turi karšto vandens deklaravimas

UAB „Varėnos šiluma“ tiekia šilumos energiją ne tik pastatams šildyti, bet ir karštam vandeniui paruošti. Nuo 2017 m. rugpjūčio mėn. pasikeitus šilumos paskirstymo metodams, butui ar kitai patalpai priskiriamas šilumos kiekis susideda iš šilumos kiekių sumos:

⋅ šildymo sezono metu: šilumos kiekio karštam vandeniui paruošti, šilumos kiekio su nepaskirstytu karštu vandeniu, šilumos kiekio cirkuliacijai, šilumos kiekio šildymui;

⋅ nešildymo sezono metu: šilumos kiekio karštam vandeniui paruošti, šilumos kiekio su nepaskirstytu karštu vandeniu, šilumos kiekio cirkuliacijai.

Šilumos kiekis su nepaskirstytu karštu vandeniu – tai skirtumas tarp pastate suvartoto šilumos kiekio karštam vandeniui paruošti, pagal įvadinio geriamo vandens skaitiklio rodmenis ir šilumos kiekio karštam vandeniui paruošti pagal vartotojų deklaruotą karšto vandens suvartojimą. Šis šilumos kiekis nepriskiriamas prie šilumos kiekio šildymui šildymo sezono metu ar prie šilumos kiekio cirkuliacijai ne šildymo sezono metu, šiluma su nepaskirstytu karštu vandeniu skaičiuojama kaip atskira paslauga.

Todėl atliekant skaičiavimus už suteiktas paslaugas labai svarbu, kad vartotojai kiekvieną mėnesį sąžiningai deklaruotų suvartotą karštą vandenį. Jei vartotojai naudoja karštą vandenį, tačiau, mokėdami už paslaugas, nedeklaruoja suvartojimo, tuomet šilumos kiekis su nepaskirstytu karštu vandeniu būna didesnis ir priskiriamas kiekvienam butui proporcingai pagal buto plotą. Tuomet  sąžiningai deklaruojantiems karštą vandenį vartotojams tenka didesnė mokesčio dalis.

Vartotojai privalo kiekvieną mėnesį deklaruoti karšto vandens suvartojimą tiksliai pagal skaitiklių rodmenis. Jei vartotojas nesinaudoja karštu vandeniu (yra išvykęs ar įsirengęs alternatyvų karšto vandens gaminimo įrenginį ir pan.) ir dėl to neteikia karšto vandens skaitiklių rodmenų ataskaitos, jis privalo apie tai raštu informuoti Komercijos skyrių ne vėliau kaip per mėnesį nuo ataskaitinio mėnesio pabaigos. Vartotojams, kurie tris mėnesius iš eilės nedeklaruoja karšto vandens suvartojimo ir apie nedeklaravimo priežastis nėra pranešę mūsų bendrovei, karšto vandens suvartojimas skaičiuojamas pagal nustatytus karšto vandens normatyvus.