Informacija renovuotų namų butų savininkams

Prasidėjus šildymo sezonui, UAB „Varėnos šiluma“ gauna daug nusiskundimų iš renovuotų daugiabučių namų gyventojų, kad nešyla ar nepakankamai šyla butų radiatoriai. Pagrindinė to priežastis – ant kiekvieno radiatoriaus įrengti termostatiniai ventiliai. Termostatinių ventilių paskirtis – neleisti patalpai perkaisti ir užtikrinti, kad bute būtų palaikoma higienos normos ribose (18-22 ºC) nustatyta patalpų oro temperatūra. Pakilus patalpų oro temperatūrai iki nustatytos, termostatiniai ventiliai sumažina karšto vandens patekimą į radiatorių. To pasekoje radiatorius nebešyla arba šyla tik nedidelė jo dalis. Patalpų oro temperatūrai nukritus žemiau nustatytos – termostatiniai ventiliai padidina karšto vandens patekimą į radiatorius ir jie vėl pradeda šilti.

Pažymėtina, kad esant sąlyginai šiltai lauko oro temperatūrai, renovuotuose (apšiltintuose) daugiabučiuose namuose įrengti termostatiniai ventiliai būna pilnai ar beveik užsidarę, nes užtikrinti reikiamą patalpų vidaus oro temperatūrą pakanka vien tik per butus praeinančių šildymo stovų atiduodamos šilumos. Ventiliai prasidaro tik tada, kai patalpos temperatūra nukrenta žemiau termostatine galvute nustatytos vidaus temperatūros.

Mažiausia ant termostatinės galvutės nurodyta padala reiškia žemiausią galimą patalpos oro temperatūrą, o aukščiausia – didžiausią. Keičiant (pasukant) termostatinės galvutės padėtį, gyventojai patys gali nusistatyti jiems norimą patalpos oro temperatūrą galimo reguliavimo ribose. Gyventojų teigimu, dėl nešylančių radiatorių jie patiria tam tikrų nepatogumų, tačiau termostatų naudojimas name leidžia sutaupyti ~ 50 % šilumos energijos mažiau nei iki renovacijos. Šilumos energijos taupymas – vienas iš pagrindinių namo renovacijos motyvų.

Norime atkreipti gyventojų dėmesį, kad butų šildymo kokybę apsprendžia patalpos oro, o ne radiatorių temperatūra. Atvėsus orams ir padidėjus šilumos poreikiui butuose, sumontuoti radiatoriai šils tiek, kad būtų užtikrinta reikiama patalpos oro temperatūra.

Raginame gyventojus būti supratingais, negadinti butuose sumontuotos šildymo sistemos įrangos, o esant nepakankamai buto vidaus temperatūrai (žemiau 18 ºC) kreiptis į UAB ,,Varėnos šiluma”. Atsakingi darbuotojai nustatys nepakankamo šilimo priežastis ir jas pašalins.