Efektyviai vartokime šilumos energiją

Pateikiame keletą patarimų, kaip sutaupyti šildant savo būstą:

 

  • Protingai vėdinkite patalpas. Patalpų vėdinimas yra svarbus, siekiant išlaikyti tinkamą patalpų mikroklimatą, nes sumažėja drėgmės kaupimosi, pelėsių atsiradimo ant vidaus paviršių pavojus. Kita vertus, reikia žinoti, kaip vėdinti, kad šiluma nebūtų švaistoma be reikalo. Optimali patalpų vėdinimo trukmė yra maždaug 3-5 minutės. Geriau vėdinti dažniau ir trumpiau, o ne vieną kartą ilgai. Vėdinant patalpas langą reikia atverti plačiai ir nedaryti skersvėjo.
  • Visiškai atidenkite radiatorius. Atidenkite visus patalpose esančius radiatorius. Kai jie uždengti, patalpoje sulėtėja šilumos mainai ir kad optimaliai sušildytų patalpą, radiatoriai turi stipriau įkaisti. Visus patalpoje esančius baldus ir daiktus reikia atitraukti ne mažesniu kaip 10 centimetrų atstumu nuo radiatoriaus. Jeigu jie stovės arčiau, radiatoriai turės išskirti maždaug 10 procentų daugiau šilumos. Šildomose patalpose turėtų būti sudarytos sąlygos laisvai judėti orui.
  • Už radiatorių sumontuokite ekranus. Kad radiatoriaus efektyvumas būtų dar didesnis, reikėtų įrengti specialius aliuminio folijos ekranus, kurie šilumos įrenginių spinduliuojamą šilumą atspindės į patalpą. Tai padarius, siena sugers mažiau šilumos ir sumažės nuostoliai per ją, o tai padės sutaupyti iki 5 procentų šiluminės energijos.
  • Užsandarinkite ar sureguliuokite duris ir langus. Per nesandarias duris ir langus dėl patenkančio į patalpą šalto oro prarandama daug šilumos, o taip pat gali patekti ir drėgmė.  Langų nesandarumą galima nustatyti  prie jo priėjus ir ranka pajautus šalčio skverbimąsi į patalpą arba specialaus temperatūrų pokyčius fiksuojančio prietaiso pagalba. Nustačius langų ar durų nesandarumus būtina juos sandarinti elementariomis priemonėmis (pvz. vata) arba specialiomis tam skirtomis sandarinimo tarpinėmis ar juostomis.
  • Uždarykite buto ar pastato kambarių duris. Nepalikite atvirų laiptinių, rūsio, t.y. tų patalpų kurios ribojasi su pastato išore, durų. Tai vienas iš paprasčiausių būdų taupyti šildymui reikalingą energiją. Kai lauke šalta, verta uždaryti duris tarp kambarių. Tada radiatoriai neturės papildomai šildyti, pavyzdžiui koridoriaus ar prieškambario. Taip pat, uždarius patalpos duris, ji apsaugoma nuo šalto oro, kuris, vėdinant kitas patalpas, per langus ateina iš lauko.
  • Jeigu pastatas yra nerenovuotas, atlikite pastato išorinių konstrukcijų šiltinimą. Šildymo sezono metu pastatai daugiausia šilumos praranda per išorines atitvaras (sienas, stogą). Apšiltintas pastatas tinkamai apsaugos namą nuo perkaitimo vasaros metu ir šiluma neišeis iš patalpų žiemos periodu.
  • Jeigu pastato šilumos punktas yra seno tipo, tikslinga jį pakeisti nauju automatizuotu, kartu  modernizuojant ir pastato šildymo sistemą. Tai padidins energijos vartojimo efektyvumą ir sumažins šilumos nuostolius. Didžiausią šildymo sistemos efektyvumą galite pasiekti automatizavus šilumos punktą, šildymo sistemos stovuose sumontavus balansinius ventilius, o prie radiatorių termostatinius ventilius.  Termostatiniai ventiliai leidžia patalpų temperatūrą reguliuoti atsižvelgdami į jų paskirtį ir paros laiką, t.y. žemesnę patalpų temperatūrą galima palaikyti nuolat negyvenamose patalpose arba tuo metu, kai niekas jose nebūna.