Kas lemia šilumos suvartojimą?

Įsibėgėjant šildymo sezonui dalis gyventojų lygina gautas sąskaitas už šilumą su kaimyninių namų, ar net kitų miestų gyventojų gautomis sąskaitomis. Suvartotos šilumos kiekis pastate, o tuo pačiu ir sąskaitos dydis priklauso nuo pastato būklės, patalpose norimos palaikyti temperatūros ir lauko oro temperatūros.

Kiekvieną mėnesį daugiabučiuose namuose suvartojamas skirtingas šilumos kiekis, todėl skiriasi ir mokesčiai už buto šildymą. Pastatų būklė lemia, kaip efektyviai šiluma juose vartojama. Kokybiškuose ir gerai prižiūrimuose namuose, lyginant su prastos būklės ir blogai prižiūrimais daugiabučiais gyvenamaisiais namais, šilumos suvartojama mažiau.

Mažiausiai šilumos spalio mėnesį UAB ,,Varėnos šiluma“ aptarnaujamoje teritorijoje vartojo renovuoti namai. Tokiuose namuose vieno kvadratinio metro ploto buto šildymui vidutiniškai reikėjo 2,694 kWh šilumos, o daugiausiai šilumos sunaudojo seni, nerenovuoti, prastos būklės daugiabučiai, kuriuose vienam kvadratiniam metrui šildyti vidutiniškai reikėjo 5,716 kWh šilumos.

Akivaizdu, kad namai, kuriuose didžioji dalis šilumos prarandama per nesandarias sienas, langus, stogus, duris, suvartos daugiau šilumos. Šilumos suvartojimą pastate lemia ir tinkama namo šildymo ir karšto vandens sistemos priežiūra. UAB ,,Varėnos šiluma“ deda maksimalias pastangas, kad jos šildymo ir karšto vandens sistemas eksploatuojamuose pastatuose būtų užtikrinamas kuo efektyvesnis šilumos vartojimo režimas.

Kompleksinis namų atnaujinimas yra neabejotinai geriausias sprendimas, suteikiantis visas galimybes efektyviai vartoti šilumą ir gauti mažesnes sąskaitas. Tačiau dabar, šildymo sezono metu, kada atlikti namo vidaus šildymo ir karšto vandens sistemų atnaujinimą ar automatizuoti šilumos punktą yra sudėtinga, gyventojai turėtų imtis paprastų, pigių šilumos taupymo priemonių.

Detaliau apie paprastus, bet pakankamai veiksmingus šilumos taupymo būdus, kuriuos taikyti gali kiekvienas iš mūsų, artimiausiu metu informuosime kiekvieną šilumos vartotoją asmeniškai, pridedant atmintines prie UAB ,,Varėnos šiluma“ pateikiamų sąskaitų už šilumos energiją.