Kaip taupyti šilumą

Liaudies išmintis sako – roges žiemai ruošk vasarą. Šildymo sezonas baigėsi, todėl dabar pats metas atlikti tam tikrus darbus, kad atėjus naujam šildymui sezonui galėtume džiaugtis kokybiškesne ir pigesne šiluma bei negąsdintų didžiulės sąskaitos už šildymą. Šilumos suvartojimą šildymui labiausia įtakoja daugiabučių namų ir kitų pastatų būklė. Jeigu Jūsų patalpų kvadratinio metro šildymui suvartojamos šilumos kiekis per mėnesį yra 25 kWh ir daugiau, rekomenduotume rimtai apsvarstyti galimybę renovuoti pastatą, nes tai yra vienintelis kelias ženkliai sumažinti šilumos nuostolius. Jei neturite galimybės patalpų renovuoti, išlaidas šildymui galima būtų mažinti atliekant smulkius pastato pagerinimo darbus. Praktika rodo, kad racionaliai šeimininkaudami galime sutaupyti 10 proc. ir daugiau šilumos energijos bei atitinkamai sumažinti savo sąskaitas už šildymą.

Patalpose už radiatorių įrenkite šilumą atspindinčius ekranus, kurie atspindi iki 90 % infraraudonųjų spindulių ir sąlygoja patalpos oro temperatūros padidėjimą 1- 2 °C.

Pritvirtinkite lentyną virš radiatoriaus. Tokiu būdu, šilto oro srautas nukryps į patalpos vidų, užuot kilęs tiesiai iki lubų.

Didelių gabaritų baldus statykite prie išorinių sienų. Neužstatykite radiatorių baldais ir dekoratyvinėmis grotelėmis. Neuždenkite radiatorių užuolaidomis, tai trukdo šilumai sklisti į patalpas.

Izoliuokite šilumos mazgo elementus. Šilumos nuostoliai patiriami, jei neizoliuojami ar tik iš dalies izoliuojami vamzdynai, vandens rezervuarai bei sklendės, čiaupai, ventiliai ir kita šilumos mazge esanti armatūra.

Kad suvartotume mažiau šilumos energijos, ne visuomet būtinos didelės investicijos, kartais pakanka pakeisti įpročius. Svarbiausia – ūkiškas ir tikslingas šilumos energijos vartojimas.