Šilumą naudokime taupiau

Gerbiami vartotojai, prasidėjo naujas šildymo sezonas bei artėja šalčiausi metų mėnesiai, kada už šilumą mokėti tampa itin brangu. Todėl kiekviena šilumos energijos taupymo priemonė tampa itin svarbi. Be galo svarbu, kad taupyti šilumą būtų suinteresuoti visi daugiabučio namo gyventojai, suprasdami, kad jie yra ne tik savo buto savininkai, bet ir viso namo bendrasavininkiai. Todėl pajungtas grindinis šildymas nuo „gyvatuko“ ar papildoma radiatorių sekcija gali išbalansuoti  visą daugiabučio namo šildymo sistemą.

Pirmiausia, prasidėjus šildymo sezonui, labai svarbu yra langų sandarumas. Kadangi būtent per nesandarius langus vyksta didžiausi šilumos praradimai. Užsandarinti svarbu ne tik medinius, bet ir nekokybiškus, blogai sumontuotus plastikinius langus.  Plyšius tarp stiklo ir lango rėmo bei tarp lango rėmo ir sienos užsandarinkite silikoninėmis ar kitomis izoliacinėmis medžiagomis.  Sandarinti reikia ne tik lango rėmus, bet ir stiklą. Jei langai bus užsandarinti tinkamai, būstas bus geriau apsaugotas nuo šalčio, skersvėjų ir gatvės triukšmo, o kambaryje temperatūra pakils. Langai, kurie nereikalingi kaip  šviesos šaltiniai, rūsio, sandėliukų langai, žiemai galėtų būti uždengiami šilumą atspindinčios termoizoliacinės medžiagos lakštais arba kitokiomis medžiagomis. Tai sumažintų šalto oro skverbimąsi ne tik į butą, bet ir į rūsius.

Kita energetinį efektyvumą didinanti priemonė – balkonų įstiklinimas ir sienelių bei grindų apšildymas. Jų stiklinimas sumažina šalto oro skverbimąsi į patalpas, todėl oro temperatūra gretimame kambaryje lieka normali ir vėjuotą dieną.

Daug brangios šilumos iššvaistoma per bendrąsias namo patalpas – laiptinę ir rūsį. Todėl, esant galimybei, pasikeiskite laiptinės duris, užsandarinkite rūsių langus.

Atsiradus sienos įtrūkimams, būtinai juos užglaistykite arba užkamšykite, kad šaltas oras nepatektų į kambarius, laiptines ar rūsius.

Esant galimybei, automatizuokite šilumos punktą. Įdiegus automatizuotą šilumos punktą įmanoma ženkliai sumažinti šilumos vartojimą pastate, nes sistema, patalpose automatiškai palaikydama vartotojo pasirinktą patalpų temperatūrą, reaguoja į lauko temperatūros pokyčius ir, esant aukštesnei lauko temperatūrai į radiatorius tiekia žemesnės temperatūros karštą vandenį.

Pigesnė šiluma ir racionalesnis jos naudojimas – visų mūsų rankose.