Kaip taupyti šilumą gyvenamuosiuose namuose?

Mokesčiai už šilumos energiją sudaro didžiąją dalį išlaidų, todėl yra labai svarbu atkreipti dėmesį į jos taupymą. Šilumos suvartojimą daugiabučių namų ir kitų pastatų šildymui didžiąja dalimi apsprendžia pastatų būklė. Geriausias sprendimas, suteikiantis visas galimybes efektyviai vartoti šilumą ir gauti mažesnes sąskaitas – kompleksinis pastatų atnaujinimas, tačiau kol namas nerenovuotas, reikėtų pasirinkti tas priemones, kurias įdiegus sumažėtų sąskaitos už šildymą bei pagerėtų gyvenimo sąlygos.

Pagal statistiką, šilumos energijos pastatuose nuostolius galima įvertinti taip: pro langus prarandama 37 proc., pro sienas – 35 proc., pro stogą – 15 proc., pro rūsio perdangą – 13 proc. šilumos.

Užsandarinkite nesandarius langus ir duris, užtaisykite plyšius. Senesnės statybos gyvenamieji daugiabučiai turi prastos kokybės butų, laiptinių langus bei duris, todėl pro juos patenka nemažai šalto oro. Plyšius tarp stiklo ir lango rėmo reikėtų užsandarinti silikoninėmis ar kitomis izoliacinėmis medžiagomis. Būtinai užglaistykite prie langų atsiradusius plyšius ar sienų įtrūkimus. Tokiu būdu galima sutaupyti iki 20 procentų šilumos. Be abejo, kad tai yra aktualu ne tik mediniams, bet ir nekokybiškiems, prastai sumontuotiems plastikiniams langams. Jei bus tinkamai užsandarinti langai, būstas bus geriau apsaugotas nuo šalčio, skersvėjų bei gatvės triukšmo, pakils kambario temperatūra.

Įstiklinkite balkonus, pakeiskite įskilusius langų stiklus. Tai sumažins šalto oro skverbimąsi į butą. Prieškambario, laiptinės ir kitų šaltų patalpų duris laikykite uždarytas. Jei po durimis yra plyšys – pasistenkite jį uždengti specialia tarpine slenksčiams. Jei langai nereikalingi kaip šviesos šaltinis (rūsiuose, sandėliukuose), žiemai juos galima uždengti šilumą atspindinčios termoizoliacinės medžiagos lakštais.

Užėjus dideliems šalčiams, vėsa pradeda skverbtis ir per stiklą. Nuo to galima apsisaugoti naktį sandariai uždengiant langus. Tam tinka žaliuzės, roletai arba sunkios medžiagos užuolaidos. Šie langų aksesuarai sukuria apsaugą ir tarsi imituoja trečiąjį stiklą. Saulėtomis dienomis langus atidenkite, o saulės prišildytuose kambariuose atidarykite duris ir leiskite šilumai pasklisti į vėsesnes buto vietas.

Neuždenkite šildymo įrenginių. Radiatoriai ar kiti šildymo įrenginiai neturi būti uždengti ar paslėpti už dekoratyvinių sienelių, baldų, užuolaidų, kad šiltas oras patektų į kambarį, o ne kiltų į viršų šaltu lango paviršiumi. Naktį reikėtų elgtis atvirkščiai – nuleisti žaliuzes ir užtraukti užuolaidas, kad šios taptų papildomu barjeru, neleidžiančio šilumai sklisti į lauką. Didelių gabaritų baldus statykite prie išorinių sienų – taip sudarysite papildomą sienų šilumos izoliaciją.

Įrenkite šilumą atspindinčią plėvelę. Nuo radiatorių sklindanti šiluma neretai tenka ne kambariui, o įsigeria į sieną. Būtent todėl ant jos rekomenduojama priklijuoti šilumą atspindinčią plėvelę. Visuose kambariuose įrengus tokią apsaugą, namų temperatūrą galima pakelti dviem laipsniais.

Tinkamai vėdinkite patalpas. Patalpas vėdinkite kelis kartus per dieną, visiškai atidarę langus ir sudarius trumpalaikį skersvėjį, kuris pakankamai išvėdintų patalpą, padėtų išvengti drėgmės kaupimosi. Geriau vėdinti intensyviai, bet trumpai, negu vėdinti ilgą laiką. Tuomet oras namuose pasikeis, tačiau sienos nespės atšalti.

Nuo radiatorių reguliariai valykite dulkes – dulkės mažina šilumos atidavimą aplinkai.

Tinkamai naudokite ventiliatorių. Ventiliatorių virš viryklės naudokite tik gamindami valgį, nes jis ištraukia šilumą.

Izoliuokite šilumos punkto elementus. Labai dideli šilumos nuostoliai patiriami, kai neizoliuojami ar tik iš dalies izoliuojami vamzdynai, sklendės, čiaupai, ventiliai ir kita šilumos punkte esanti armatūra.

Automatizuokite šilumos punktą. Įdiegus automatizuotą šilumos punktą, įmanoma ženkliai sumažinti šilumos vartojimą pastate, nes sistema, patalpose automatiškai palaikydama vartotojo pasirinktą patalpų temperatūrą, reaguoja į lauko temperatūros pokyčius ir, esant aukštesnei lauko temperatūrai į radiatorius tiekia žemesnės temperatūros karštą vandenį. Tinkamai sureguliavę šilumos punktą, sąskaitas už šildymą galite sumažinti bent 15 procentų.

Neišbalansuokite šildymo sistemos. Tam, kad namo šildymo sistema būtų subalansuota, reikia, kad radiatorių ir jų sekcijų kiekviename bute būtų tiek, kiek numatyta namo sistemos projekte. Jei bute primontuoti papildomi radiatoriai, tai vieniems namo gyventojams būna per šilta, kitiems per šalta. Tiems, kam per karšta, atidaro langus ir leidžia šilumą į lauką. Tokiu būdu tenka daugiau mokėti visam namui, kadangi šiluma skirstoma proporcingai pagal plotą.

Naujos statybos pastatuose arba atnaujintuose pastatuose, kur buvo modernizuota šildymo sistema, ant radiatorių montuojami termostatai – prietaisai padedantys reguliuoti patalpos oro temperatūrą. Radiatorių termostatą sudaro ventilis, ant kurio sumontuotas termostatinis jutiklis. Gyventojams tampa žymiai paprasčiau reguliuoti temperatūrą: tereikia nustatyti radiatoriaus termostatą ant norimos temperatūros.

 

Taikydami visas taupymo priemones, gyventojai daugiabučiuose namuose gali sumažinti šilumos suvartojimą net iki 20 proc.