Taupykime šilumą

Gerbiami vartotojai, prasidėjo naujas šildymo sezonas. Šiais metais šilumos energijos kaina  brangesnė nei pernai, todėl ypatingai svarbu taupiai bei racionaliai naudoti šilumą, kad negąsdintų milžiniškos sąskaitos už šildymą. Geriausias būdas mažiau vartoti šilumos energijos – žinoma yra daugiabučių namų renovacija, tačiau ir visų daugiabučių namų gyventojų elgsena įtakoja šilumos energijos suvartojimą.

Pirmiausia, prasidėjus šildymo sezonui:

sutvarkyti kas netvarkinga ar nusidėvėję. Pašalinti nesandarumus languose, palangėse, duryse, sureguliuoti langų varstymo mechanizmus, panaudoti sandarinimo juostas languose bei duryse.

–  užtikrinti kuo efektyvesnį šildymo prietaisų veikimą. Radiatorių neužstatyti baldais ar kitais daiktais. Nuvalyti nuo šildančių paviršių dulkes. Parinkti tinkamą užuolaidų ilgį.

tinkamai vėdinti namus. Vėdinti pagal poreikį. Šaltuoju metų laiku nepalikti ilgai atidarytų langų ir durų, vėdinti trumpai, kad nespėtų atvėsti sienos, lubos, grindys ir butuose esantys daiktai. Viryklės gartraukį naudoti tik valgio gaminimo metu.

naudoti daugiau natūralios dienos šviesos. Atidaryti žaliuzes, atitraukti užuolaidas, nuimti nuo palangių gėles bei kitus daiktus, siekiant maksimaliai išnaudoti natūralią dienos šviesą.

kreiptis konsultacijos į šilumos tiekėją kaip sumažinti šilumos energijos sąnaudas. Vartotojai gali kreiptis į šilumos tiekėją elektroniniu paštu, telefonu arba išsikviesti specialistą apžiūrai.

Kitas žingsnis – įdiegti mažus ir vidutinius pagerinimus:

namo šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemos pagerinimas. Šildymo ir karšto vandens tiekimo vamzdynų izoliacijos atnaujinimas arba papildomas izoliavimas. Termostatų įrengimas ir jų sureguliavimas. Izoliacinės dangos įrengimas už šildymo prietaiso.

mažesnio pralaidumo karšto vandens prietaisų naudojimas. Čiaupų aeratoriai, taupios dušo galvutės padės sumažinti karšto vandens naudojimą.

paprastų ar apšiltintų žaliuzių įrengimas. Rekomenduojama išvykstant iš namų ar prieš naktį, kai lauke žema oro temperatūra, laikyti nuleistas žaliuzes, nes tai turės mažiau įtakos vidaus temperatūros sumažėjimui.

Esant galimybei, automatizuoti šilumos punktą. Įdiegus automatizuotą šilumos punktą įmanoma ženkliai sumažinti šilumos vartojimą pastate, nes sistema, patalpose automatiškai palaikydama vartotojo pasirinktą patalpų temperatūrą, reaguoja į lauko temperatūros pokyčius ir esant aukštesnei lauko temperatūrai į radiatorius tiekia žemesnės temperatūros vandenį.

Racionaliai šeimininkaudami galime sutaupyti 10 proc. ir daugiau šilumos energijos bei atitinkamai sumažinti savo sąskaitas už šildymą.