Šilumos ir karšto vandens kainos bei jų kitimas 2014 – 2017 m.

Šilumos kaina. Nuo 2017 m. spalio mėn. įsigaliojo nauja Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtinta šilumos energijos pardavimo kaina 2017-2022 m. laikotarpiui. Įmonė naudoja nustatytą formulę, kuriai jokios įtakos daryti negali, t.y. kaina didėja arba mažėja tik dėl perkamo kuro kainos. Perkamo kuro kaina nuo 2015 m. pastoviai didėjo, nes 2015 m. pradėjo veikti biokuro birža, atsirado reikalavimas visą biokuro kiekį pirkti tik joje. Trumpai pateikiame kainos skaičiavimo ypatumus.

Šilumos kaina susideda iš dviejų dalių: pastovios ir kintamos. Pastovi kainos dalis nustatoma visam kainos galiojimo laikotarpiui. Ją sudaro nusidėvėjimo, personalo, remonto ir aptarnavimo, mokesčių, administravimo, rinkodaros, investicijų grąža. Naujai patvirtintoje kainoje tai sudaro 2,94 cnt/kWh. Kintama kainos dalis susideda iš sąnaudų biokurui, elektros energijai, technologiniam vandeniui bei pelenų utilizavimui. Įmonė einamo mėnesio antroje pusėje jau skelbia sekančio mėnesio šilumos kainą. Skaičiuojant kainą, į formulę įrašoma prieš tai buvusio mėnesio pirkto biokuro kaina. T.y. gruodžio mėnesio kainai paskaičiuoti naudojama spalio mėnesį pirkto biokuro kaina.

Beveik visas biokuras yra perkamas tik per biokuro biržą. Faktinė mėnesio kaina paskaičiuojama tik mėnesiui pasibaigus, kai jis nurašomas. Skirtumas tarp taikytos formulėje ir faktiškai naudoto kuro kainos grąžinamas vartotojui arba atvirkščiai – gali būti susigrąžinamas dėl taikytos per mažos kainos.

Kintama kainos dalis 2017 m. gruodžio mėnesį sudarė 2,67 cnt/kWh. Galutinė kaina vartotojui, atėmus grąžinamą dalį yra: (2,94+2,67) – 0,39 = 5,22 cnt/kWh.

Iš kintamos kainos dalies įmonė negali gauti absoliučiai jokios naudos, t.y. kiek ji išleidžia, tiek ir turi susigrąžinti skaičiuodama kainas vartotojams. Grąžintina suma susidaro: perkant ir naudojant pigesnį kurą nei nustatyta kainų skaičiavimo formulėje. Taigi kompensuojama suma iš dalies parodo, kad įmonė įdiegusi pažangesnes technologijas, sumažinusi reikalingų energetinių išteklių kiekį šilumai gaminti, taikydama efektyvesnius gamybos būdus, patirdama mažesnius šilumos nuostolius trasose, išleido mažesnes lėšas negu buvo numatyta Kainų komisijos nustatytoje skaičiavimo formulėje. Susidaręs skirtumas ir yra grąžinamas vartotojui. Šiuo metu Lietuvoje iš 50 šilumą tiekiančių įmonių 25 įmonės grąžina permokas vartotojams, o 2 įmonės atvirkščiai – susigrąžina iš vartotojų lėšų skirtumą už taikytas per mažas kainas.

UAB „Varėnos šiluma“ parduodamos šilumos kainos (ct/kWh su PVM) kitimas per 2014 – 2017 m. laikotarpį:

 

Karšto vandens kaina. Analogiškai kaip ir šilumos kainą, taip ir karšto vandens kainą 2017 m. lėmė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtinta kaina, kurioje buvo atsižvelgta į būtinąsias sąnaudas karšto vandens tiekimui.

Pagal šildymo sezono kainas UAB „Varėnos šiluma“ yra viena pigiausiai šilumą ir karštą vandenį tiekiančių ir parduodančių įmonių Lietuvoje. Dzūkijos regione šilumą ir karštą vandenį parduodame pigiausiai.

UAB „Varėnos šiluma“ parduodamo karšto vandens kainos (Eur/m3 su PVM) kitimas per 2014-2017 m. laikotarpį: